Saturday, April 11, 2009

Perihal Layang-Layang

Semalam
Adalah 1st time aku main layang-layang
Ye...1st time
Time kecik² aku xpernah main layang-layang
Jadi, semalam aku gembira sangat dapat main layang-layang
Sedang elok pulak kt Outdoor Carnival semalam ada booth jual layang-layang
Memandangkan angin bertiup dengan rancak sekali, aku, alif ngan puyeng (diorang dah pernah main layang-layang ye...) berpakat laa kongsi beli layang-layang


Kami pun bermain laaa dengan gembiranya
Layang-layang kami menggapai langit mengalahkan layang-layang lain
Sampai satu tahap dimana tali hampir kehabisan
Takpe, kami beli lagi tali
Sambung dengan tali yang ada
Betapa semangatnya kami bermain untuk menggapai langit
Tali kedua pun hampir habis
Angin masih rancak
Layang-layang semakin tinggi
Tali ketiga sudah ada dalam angan-angan
"Potensi...potensi" kata alif
Tiba-tiba....
"OIIIIIIIIIII!!!!"
Tali terlepas dari tangan puyeng
Rupa-rupanya hujung tali tu tidak diikat pada roller
Kami pula sedang rancak menaikkan layang-layang
Layang-layang hilang kawalan
Terus sahaja dia terbang menuju arah tasik UTP
Aku tanpa berfikir panjang terus berlari mengikut layang-layang
"Janganlaa jatuh dalam tasik" kata aku dalam hati
Akibat tidak tahan dgn humiliation orang-orang sekililing, puyeng dan alif ikut aku lari bersama mengejar layang-layang
Layang-layang dah melepasi tasik
"FUHH" kataku sambil berlari-lari anak (pancit beb)
Dia terus melayang (katapun layang-layang)
Depan UTP ni adalah Lebuhraya Ipoh-Lumut
Banyak juga laa kenderaan lalu-lalang
Layang-layang tersebut terus terbang merentasi lebuhraya tersebut
Aku risau juga mana tahu kalau kemalangan berlaku disebabkan layang-layang kami
Akhirnya layang-layang tu landing juga
Dimana??
Haa...seberang lebuhraya tu
Ngam-ngam aje tepi jalan tu
Nasib baik tak jatuh longkang
Kalau dia mampu melayang jauh lagi
Lombong laa jawabnya
Memang BYE-BYE laaa


Kami pun menyeberang lebuhraya tersebut untuk menyelamatkan layang-layang kami
Tali yang super panjang digulung
Tali tu merentangi lebuhraya tu
So, agak bahaya jika dibiarkan
Ditemankan kemuncup yang tak pernah kenal erti belas kasihan
Kamipun menggulunglaa tali tu

Inilahh layang-layang durjana tu
Jangan buat hal lagi ye layang-layang
What a day...fiuuuuuu~~

11 comments:

HARITH said...

hahaha..giler menarik..ape lg y ko xpernah buat time kecik2 tp ingin buat skang? bleh buat post jg ni..hahaha

::Fariz Kongz:: said...

haha...good idea...
nanti aku fikir2kan~~

nUrHiDaYaH said...

haha..aku pn x penah main layang2 lagi..sob2~

amy azhar said...

ahahah gl jauh lari nak kejar layang layang? tak kurus? wawawawa.

nanti amy belikan layang layang kite main dgn belut.

sourplum said...

belut?
nm org ke tuh

:: Fariz Azhar:: said...

aah..nama org...hahaha

The Rhymeweaver said...

post ko mcm poem la kong

::Fariz Kongz:: said...

nape mcm poem lak azam?? story sket... (^_^)

Jazlin Ernida said...

hahaha semangat tu lari jugak menyelamatkan layang layang. takpelah dia nak suruh eksesais kot hee.

busyra said...

cite ko sggh dramatik

aiman said...

nak wat cmne... kte nh noob layang2 ye x... haha.. xpe pasnh target tinggi KLCC